Bilddagbok

på www.rolfsegerstedt.se


   Bildbloggen 2017

              Nyheter och aktuella bilder på www.rolfsegerstedt.se          

Mina böcker,

läs mer här

5/6 Marsåns vattenvirvlar blir grafiskt vackra tack vare skummet som forsen piskar fram.

5/6 På kvällen när vi kom fram till Klimpfjäll i södra Lappland efter färden från Ammarnäs fick vi bland annat se en "hägring", närmare bestämt en grå häger som inte är så vanlig i fjälltrakterna.

5/6 Fjällgås vill man gärna  se när man åker till Ammarnäs och vi hade lyckan att bl a få se dessa två som rastar i deltalandet i väntan på att snön ska smälta på fjällmyren där de häckar.

Många fler fjällfågelbilder hittar du i bildreportaget här.

4/6 Vilken karatespark som den vänstra brushanen får in på motståndaren. De här två dök plötsligt upp på stranden vid isbelagda Tjulträsket som ligger vid vägs ände väster om Ammarnäs. Striden fortsatte en stund men sedan satte de sig och sov, så det blev en lång väntan för oss innan vi kunde gå därifrån utan att störa dem.

3/6 I sen kvällstimma mötte vi den här älgkon som år vide intill vägen mellan Ammarnäs och Kraddsele.

3/6 Det är ganska gott om skogsharar i och omkring Ammarnäs och alla är olika långt komna när det gäller att byta från vinter- till sommardräkt.

3/6 En smålom rastade vid bron i Ammarnäs.

2/6 Medan vi står och beundrar salskraken på bilden här under så landar det ett gäng smalnäbbade simsnäppor som genast börjar jaga mygglarver som kläcks. De är på väg upp till småtjärnar i översta fjällskogen och på fjället men där är det fortfarande snö och is så de stannar i Ammarnäs,

2/6 Väl framme i Ammarnäs sent på kvällen såg vi denna salskrake som simmade i lilla sjön vid värdshuset där vi bodde.

2/6 På väg upp till fjällfototur med fokus på fåglar mötte vi den här brushanen med ett harem av beundrande honor vid Kraddsele i nordvästra Västerbotten.

2/6 I Kraddsele sprang även den här fjällpiparen omkring och letade mat inför flygturen upp på kalfjället där den häckar.

---------------------------------------- Maj ----------------------------------------

30/5 Två fjällvråkar flyger omkring och skriker, först tror jag att de inte gillar mig där jag står vid bilen på vägen, men sedan förstår jag att de håller på med någon uppvisning inför parningen eller sökande efter häckningsplats i skogen utanför Östersund i Jämtland.

29/5 En tjäderhöna som jag kunde följa en stund blåser upp sig och ruskar om fjäderdräkten när hon tar en paus. Nära Östersund, Jämtland.

29/5 Lappugglan jagar för fullt när jag kommer körande. Jag kan sitta i bilen och följa jakten och ugglan verkar helt oberörd av mig och kommer allt närmare. Den tar en sork men vänder sig från mig så det blev inga bilder på det. Bilderna tagna utanför Östersund i Jämtland och inte långt från där de här bilderna togs ...

29/5 ... ligger en annan lappuggla tryggt i boplattformen och förhoppningsvis kan det innebära ungar i år. Bilderna tagna vid ett kort besök utanför Östersund. Plattformen låg tidigare inne i skogen men nu har det avverkats så att boet syns från en väg, men ugglan verkar klara det.

29/5 Nornan står nu i blom i skogarna utanför Östersund i Jämtland.

25/5 Myrsnäppan här ovanför hade sällskap av minst sex släktingar vid Nagelhamnsviken den här kvällen. Inte så ofta man ser myrsnäppan under flyttningen.

< På den lilla bilden finns det fyra vadararter, utvöver myrsnäppan även den lilla mosnäppan, den svartmagade kärrsnäppan och stora större strandpipare.

25/5 Dvärgmåsens flykt är något alldeles extra, fjäderlätt och med tvära kast. Den liksom dansar fram och plockar insekter från ytan, här vid den lilla sjön på väg ut mot Vitskärsudden, Obbola, Umeå.

24/5 Den tidiga morgonsolen reflekterar mot skogen och gör Umeälvens vattenyta till guld där den lokala bävern kommer simmande. Baggböle, Umeå.

24/5 Morgonens andra höjdare var möjligheten att fotografera stenknäck, det har inte lyckats många gånger. Baggböle, Umeå.

24/5 Den tidiga morgonen började med underhållande sång med härmningar av just härmsångaren. Den höll till högt upp i lövträden uppströms Baggböle vid Umeälven.

23/5 Vanliga paddor lekte både på land och i vattnet i Bäcksjön som vi gick runt denna soliga men kalla dag. Klicka på småbilderna för att se dem större.

23/5 I vassen lurade som sig bör en drygt halvmeterlång gädda. Den har nog paddor på menyn den här tiden på året vid Bäcksjön utanför Umeå.

22/5 Ett mycket speciellt möte med en bäver i torr tallskog. Jag hade inte kameran med och när jag hämtat den så hade bävern gått ner i lite sankare delar. Den kryper iväg och tittar på mig innan den trycker sig in i en mosstuva så att huvudet försvinner. Lite strutsbeteende. Jag fick då chansen att kolla närmare på den fina pälsen och den speciella svansen. Klicka på småbilderna så blir de större.

22/5 En magisk morgon vid Stora Tuvan vid Umeälven gav många fina möten. Bland annat med den här mindre flugsnapparen, min första i Västerbotten, som sjöng friskt i urskogen med blandning av löv- och barrträd och ...

22/5 ... inne i den tätare barrskogen skulkade en rödhake och spanade in mig samtidigt som en solstråle fann den och skapade en fin stämning, så blev det också med ...

22/5 ... järptuppen som första verkade lite rädd men sedan satte sig och halvsov i det varma morgonsljuset från majsolen. Den höll till i de våta delarna av Stora Tuvan-urskogen, Umeå.

19/5 Het viloplats! Paret svarthakedopping flyter lugnt på vattnet som tycks stå i lågor. Det häftiga ljuset reflekteras från skogen ovanför sjön som är belyst av den låga kvällssolen. Det är vindstilla och en magisk afton. Sjön i Gumboda vid E4an söder om Ånäset i Västerbotten.

19/5 Passerade en liten sjö vid E4an norr om Ånäset i Västerbotten. Där rastade två smålommar som putsade sig lugnt men plötsligt flög de iväg.

< När den lyft fick jag även en profilbild på den "uppnäbbade" smålomen flygande nära mig.

19/5 I den lilla sjön med smålommar ovan lekte även massor av grodor, vanlig groda, tror jag. Grodorna skapade fina grafiska vågor i det mörka vattnet sedan solen gått ner.

Timmarna vid havet


19/5 Några timmar vid Grundskatan på Bjuröklubb, som lär vara Sveriges östligaste punkt, gav en lång rad sjöfåglar som flög förbi, bland annat tobisgrisslorna här ovan. Ofta flög de på onödigt långt avstånd men jag fotade ändå.


< Klicka på småbilderna för att se dem större.

16/5 Under en kvällstur ut till havet, strax efter det att solen gått ner, upptäckte jag den här älgkon som stod vid en liten sjö. Hon stod mest stilla man tog ett steg fram och såg ut att planera ett vårdopp, hon tvekade och efter minst en halvtimme så vände hon och gick in i skogen. Jag gillar stämningen vid sjön, observera även svarthakedoppingarna som skymtar framför henne. Nära Vitskärsudden, Obbola, Umeå.

16/5 En kvällstur till en lerig havsvik, Nagelhamnsviken, gav bland annat det här mötet med två mosnäppor, en mycket liten vadare som jag brukar träffa i fjällen i början av juni. Umeå.

16/5 Maratonlopp på stranden vid Nagelhamnsviken. Den främre större strandpiparen har ledningen men den andra kommer tätt efter och ökar, risken är att den tar till vingarna och blir diskvalificerad. Hur loppet slutade vet jag inte riktigt men tätt bakom dessa kom ...

... en hona brushane springande med långa steg i vattenbrynet, Jag tror faktiskt att hon sprang om piparna i spurten. Nagelhamnsviken, Obbola, Umeå.

16/5 Den lilla hackspetten göktyta är en rolig gynnare med ett intensivt skrikande läte, Lillskärsudden, Sörmjöle söder om Umeå.

16/5 Ytterligare en bild i följetongen om svartsnäppor och troligen den sista för våren. Den här vadade vid Lillskärsudden.

16/5 En fiskgjuse kommer ovanligt lågt över havet och drar snabbt förbi där jag sitter vid Lillskärsudden, Sörmjöle, Umeå.

16/5 Tre årtor i lilla viken vid stugorna i Lillskärsudden. Inte så vanligt att man ser de här änderna, här två hanar med vita ögonstrecket och en hona till höger.

16/5 Några hundra ljungpipare rastar i Storavan på väg upp till fjällen. Umeå.

14/5 Inte ofta man träffar roskarl men i dag hände det vid Lillskärsudden, Sörmjöle, Umeå. Den heter för övrigt träffande nog steinvender på norska.

14/5 Myrspovarna är kvar vid Lillskärsudden och kommer ganska nära när jag sitter stilla på stranden.

14/5 En lappsparv är på väg upp i fjällen och rastar i ett dike på Umeslätten.

14/5 Plötsligt kommer tre hästar springande ute på Umeslätten, men när jag kollar ordentligt så är det tre älgar. En ko med två fjolåringar tar vägen över slätten. Umeå.

13/5 Buskskvättan är vacker med den bruna haklappen och sjunger fint från videbuskarna, Täfteå.

13/5 Inte ofta man ser starar nuförtiden men i Täfteå var några av dessa vackert färgade fåglar på födosök på lägdorna vid fjärden.

13/5 Björktrastar ser man desto mer av och de är också riktigt vackra även om deras sång inte direkt förgyller naturen. Täfteå.

13/5 Brushane-hona i inre Täftefjärden där det är extremt lågvatten.

13/5 Det plaskar ofta mycket kring kniphanarna men här är det faktiskt kniphonan som plaskar på i Täfteån, Täfteå, Umeå.

13/5 En enkelbeckasin sitter lugnt vid vägen i en miljö där den lätt smälter in och "försvinner". Här längs gamla kustvägen väster om Ivarsboda.

13/5 Tittut, vem där? Skogsharen har inte särskilt bra kamouflagefärg när snön försvunnit. Inte ofta man ser dem men det var nog minst tre stycken på Långviksskatan nära havet den här morgonen.

13/5 Jakten på en bra bild på svartsnäppa går vidare. Den här lyckades jag ta vid Långviksskatan men strax efteråt drog den iväg med en kompis och sedan såg jag dem inte mer.

13/5 Några småspovar kommer inflygande och landar på Långviksskatan.

13/5 Två vitkindade gäss, troligen ett par, rastade på Långviksskatan vid havet utenför Täfteå. De börjar bli vanliga och söker kanske efter en häckningsplats där.

13/5 Årets första gulärla damp ner på en sten nära mig. Den hade två ben men värmde det ena i fjäderdräkten för det var kallt på Långviksskatan, utanför Täfteå.

13/5 En råget mumsar på buskarna vid Långviksskatan utan att uppmärksamma mig. Vinden kom utifrån havet och tog bort lukten av mig men efter ett tag upptäckte hon mig och hoppade iväg.

11/5 Ett sångsvanpar har nu varit i sjön sedan isen försvann, kanske kan det bli den första häckningen där sedan jag började hålla koll på Prästsjön, Umeå.

11/5 Det är första gången jag ser småspov vid Prästsjön hemmavid. Och de var cirka tio stycken som rastade ett par dagar innan de drog vidare mot fjällmyrarna där de häckar.

9/5 Svarthakedoppingen kommer nyfiken fram när jag kryper ihop vid Prästsjön medan ljuset sakta avtar.

8/5 ÄNTLIGEN! en bild på en svartsnäppa som börjar få  den pampiga svarta sommardräkten. Jag har försökt många gånger men aldrig kommit så här nära och i hyggligt ljus. Lillskärsudden, Sörmjöle Umeå.

8/5 Fisktärnan lyfter från spaningsstenen vid Lillskärsudden, Umeå.

8/5 Spanade efter vadare i Fabriksviken i Hörnefors och plötsligt sitter det en buskskvätta på en flyttimmerstock.

8/5 En fiskgjuse kommer flygande över sjön Slädan, Järnäs, men vinklar vingarna och drar iväg utan något dyk.

8/5 Grönbenan ser lite frusen ut och står lugnt kvar när jag sätter mig ner och tar några bilder. Sjö, eller snarare sjöviken, Slädan vid Fårskäret, Järnäs. Inte långt från grönbenan fanns även den ovanliga årtan.

8/5 Skrattmåsarna med de härligt mörkröda näbbarna och benen vilar ut denna blåsiga dag vid Järnäs, Nordmaling.

8/5 En småspov flyger förbi på Järnäs, Nordmaling.

8/5 Yngre havsörn kom flygande intill mig och verkade studera mig lite närmare. Mellan Kråken och Öre by.

Bildspel: Dovhjortar, kronhjortar och mufflonfår, klicka på bild och pil

Testar här en bildspelsfunktion. Byt bild genom att klicka på bilden och se de sju bilderna på dovhjortar, kronhjort och mufflonfår. Alla tagna nära Fårskär, Järnäs, 8 maj 2017.

8/5 Här ser du en serie bilder med en stilstudie på världens största tärna, skräntärnan. Den sökte mat o sjön Slädan vid Fårskär på Järnäshalvön vid Nordmaling. Den lyckades inte fånga någonting under tiden jag såg den. Klicka för större bilder.

7/5 Äntligen! I helgen gick Prästsjön upp och isen försvann på bara några timmar. Trots snöovädret dröjde det inte länge förrän svarthakedoppingarna var på plats. Ena stunden vräkte snön ner sedan öppnade det sig och solen visade sig. Svarthakarna är redan igång med sin läckra parningsdans.

7/5 Så snart Prästsjön hemmavid gått upp så anländer kniporna och börjar bråka om utrymmet.

7/5 Flera ymniga snöfall bytte av varandra under söndagen. Riktigt aprilväder i maj alltså. Strandskatan vid Sörfors, Umeå, ser som en "rugguggla" när den söker mat på den snöiga stubbåkern.

7/5 Kunde följa fiskgjusens fiskafänge i Brånsjön. Tyvärr hann jag inte med i dyket, plasket och lyftet men däremot en bild när den flyger bort mot skogen med en stor gädda som nog inte väger så mycket mindre än gjusen själv.

7/5 Den revirhävdande sångsvanen i Brånsjön gillar inte när det kommer andra sångsvanar på besök och markerar gärna revir tydligt. Det stänker ordentligt när den kommer flygande och dimper ner.

7/5 Det stora havsörnsboet syns tydligt på långt håll utanför Umeå. Man kan också se de två havsörnarna på kanten av boet. Trädet står på ett ganska nytt hygge, tänk att man inte kunde spara mer skyddande träd kring boet, dåligt! Trots det verkar havsörnarna gå till häckning så det är bara att hålla tummarna för att de klarar det.

6/5 Dagens ståtligaste – en ägretthäger som är en ovanlig och vacker gäst från sydliga nejder och som nu finns vid Nydalasjön i Umeå. I morse var den på jakt efter fisk och grodor i myrmarkerna kring sjön, ganska nära gångstigen. 


< Ägretthägern såg lite skeptisk ut till gräsanden och liksom rullade ihop halsen. När den står rakt ser det annars ut som att den står på styltor, och det gör den väl nästan, långa ben har den i varje fall ...

3/5 En myrspov som håller på att få hanens röda praktdräkt vid Lillskärsudden vid havet, Sörmjöle. De fanns även en honfärgad myrspov och mycket mer på udden där jag var några timmar den här dagen.

Här kan du se ett bildreportage över den fåglar som jag lyckades "knäppa" under eftermiddagen.

3/5 Två myrspovar som näbbfäktas en stund, lite kärleksgnabb kanske, för det verkar vara en röd hane och en ljusare hona som denna dag rastade vid Lillskärsudden nära Sörmjöle, Umeå.

Klicka här så kan du se ett bildreportage om myrspovarna och andra fåglar vid havsstranden.

3/5 En ung dovhjort i skogarna ute på Järnäshalvön. De lever lite farligt just nu för en större björn har visat sig i området. Jag såg sopor som björnen dragit ut från några tunnor hos några fritidshus i jakt på mat, men får den chansen slår den nog gärna en hjort, för det finns gott om dem i området.

3/5 Nu har gluttsnäpporna kommit på bred front och man ser dem vid vatten lite överallt. Den här rastade vid Fläsebadet utanför Obbola.

3/5 Denna morgon började med en ung sparvhökshona som rastade op en stubbe nära Degernäs, Umeå.

1-2/5 Äntligen fick jag chansen att övernatta på ett tjäderspel i södra Västerbotten, tack Andreas G! Redan under de mörkaste nattimmarna spelade två tuppar utanför tältet. Det var mäktigt. Jag drog upp kamerans känslighet på max och tog bilder i mörkret. Kameran såg mer än jag. På morgonen spelade tupparna, 2-3 stycken, men de var mest skymda i skogen. Klicka på småbilderna om du vill se dem större.

--------------------------------------- April ----------------------------------------

Rumänienresa 25-29/4. Den här björnhanen var en av tiotalet björnar som vi såg från ett gömsle i skogarna utanför staden Brasov i rumänska Transylvanien. Matningen sker med bröd för man vill inte vänja björnarna vid kött och den sker för att hålla djuren utanför staden. Tidigare lockades björnarna av sopor och kunde bli farliga. Rumänien har mellan 6000 och 10 000 björnar på mindre yta än Sverige som 2013 bedömdes ha 2 800 björnar. Här under ...

... finns ytterligare tre björnbilder som du kan klicka på. Den längst till vänster är den stora och mörka brunbjörnshanen som är en av de största hanarna i området, vikt en bra bit över 200 kilo. Den är väldigt vacker med två ljusa partier på sidan av halsen, nästan som en krage. Det är tydligen bara björnar i Karpaterna som har de ljusa delarna och de som har det är inte många så jag hade tur som fick se en. Bilden i mitten visar en tre år ung björn som står upp för att kontrollera läget innan den vågar sig fram till brödmaten. Den sista bilden visar två björnar som hälsar vänligt och tydligen känner varandra.

Rumänienresa 25-29/4. Matningen för björnarna lockade även fram en rödräv. Den var väldigt uppmärksam på björnarna och glömde bort att vi satt i ett gömsle intill.

Rumänienresa 25-29/4. Storkarna håller på med uppvaktning. De finns i särskilda risbon i många byar längs vägen vid staden Brasov i Transylvanien. Bilden tagen från buss under färd.

Rumänienresa 25-29/4 En av dagarna passerade vi den här mindre skrikörnen som satt strategiskt och spanande ut över sin jaktmarker i bergskedjan Karpatrerna i Transylvanien i mellersta Rumänien.

Rumänienresa 25-29/4 En sandödla visade sig i skogen i Rumänien som jag besökte tillsammans med en skogsgrupp från Land-resor. Observera fästingensom sitter vid frambenet.

23/4 Då solen bröt fram på morgonen så visade orrtuppen upp sig i sin fina glänsande skrud där det glimmar av många färger. Det blev många fajter under morgonen eftersom hönorna anlände. Kälen, Umeå.

23/4 Tillbringade en natt och morgon på "min" orrmyr utanför Umeå. Där fanns över tio ystra orrtuppar som spelade, slogs och flög omkring. Den här gjorde ett riktigt språng. Man kan även se att den slagits en del för motståndaren har lyckats slita bort fjädrar och dun fram på magen.

23/4 Tillbringade en magisk natt och morgon på en orrmyr vid Kälen, Umeå. Vid midnatt kom det ljus från norr och så var det även lite svagt norrsken.

20/4 Ett par rödhuvade dykänder har funnit sig till rätta vid havet kring ön Storklyvan, Holmsund. De är ovanliga här och de är specialiserade på att äta kranslger som man kan se på stora bilden.

18/4 Det är mäktigt att följa sångsvanens springstart. Den är tung och behöver fart innan den kan lyfta. En av många sångsvanar i Umeälven vid Gran.

18/4 Tre av åtminstone femtio vinterhämplingar i hamnen i Holmsund. Jag tycker att den till höger har något Trump-et över sig med uppsynen och peruken.

Pilgrimsfalkens dyk och jakt bland gräsänder och krickor


16/4 Pilgrimsfalken tar sats och kommer dykande mot en stor flock med gräsänder och krickor. Den sveper fram över marken så snabbt att det är svårt att följa den. Det är afton och hårt kvällsljus vid Storavan.

< Jag får några bilder, en del inte helt skarpa, på jakten som den här gången inte gav någonting. Klicka på småbilderna och följ falkens räd.

Stilstudie på en gammal havsörn

16/4 En gammal havsörn visade sig flera gånger vid Storavan under dagen, klicka på småbilderna för att se dem större.

16/4 Denna dag upptäcks en ovanlig amerikansk kricka bland alla de vanliga krickorna i Storavan. Den amerikanska har ett lodrätt vitt tvärband över bröstsidan, inte ett vågrätt vitt band som de vanliga krickorna. Bandet syns både i luften och på marken.

16/4 Det ser nästan ut som en spegelbild men korparna flyger faktiskt så här där den ena är helt uppochner. Det är parbildning hos korparna. Storavan.

16/4 Den här har bedömts vara en hona stäpphök och den smala handen tyder på det. Bilderna tagna på mycket långt avstånd vid Storavan, Umeå.

16/4 En flock grågäss skräms upp av en havsörn vid Storavan.

15/4 En brun kärrhökshona har hittat till Storavan i snövädret.

15/4 Dagens kungsörn kom lågt flygande mellan asparna nära skogen i Storavan. Det är en ung kungsörn, troligen född i fjol.

15/4 En stor flock med gräsänder och krickor lyfter i snöovädret under påsken, Storavan, Umeå.

15/4 Lets dance! Det är härligt att se tranparet dansa med höga hopp och uppblåsta fjäderdräkter. Det här paret fick plötsligt lust att dansa vid Djäkneböle söder om Umeå

15/4 Ett stenfalkspar verkar gilla Djäkneböle där jag såg honan jaga bofinkar, men någon jaktlycka hade de inte under tiden jag följde dem.

15/4 En sparvhökshane pustar ut på marken efter en attack på en bofinksflock som den här gången inte gav något byte. Djäkneböle söder om Umeå.

15/4 Äntligen en bild på en av de mest svårfotograferade fåglarna, dubbeltrasten. Ingen toppenbild men ändå helt okej som artbild. Jag såg den i en flock intill vägen vid Nyland, söder om Umeå.

15/4 En ung hämplingshane rastar i buskarna vid Storavan där den tycks hänga med i den tusenhövdade bofinksflocken.

15/4 I det tidiga morgonljuset lyfter en ung havsörn från nattpinnen på jakt efter dagens skrovmål. Skogen vid Storavan, Umeå.

14/4 Långfredagens lunch åt vi nere vid Umeälven efter en promenad. Lite skämtsamt sa jag att nu har vi chans att se utter. Och så blev det, längst upp i forsen fick vi kort se en utter som dock gick vidare. Den lämnade efter sig lite fiskrester och gick uppströms.

Det blev ingen bild på uttern med Iphonen, men jag försökte filma den och den halvrisiga skakiga filmsnutten finns på Facebook på min sida där om du vill kolla.



13/4 Mina lappugglebilder blev även ett reportage i tidningen Land Skogsbruk (tidigare Skogsland) där jag jobbar. Snyggt redigerat!

13/4 En pilgrimsfalk flyger förbi mig vid Storavan och när jag tittar närmare så har den ett byte i klorna. Skulle möjligen kunna vara en större hackspett ...

Inte långt därifrån hittar jag en till synes mätt och dåsig falk på ett fält nära vägen. Blodet på näbben visar att den just ätit, kanske var det samma pilgrimsfalk.

13/4 En mycket ljus brun kärrhökshane flög omkring i Storavan där vi även såg en mörkare hane i dag.

13/4 En yngre kungsörn, troligen född 2015, kom jagande in vid Storavan men låg på ganska hög höjd ...

... där den mobbades länge av en kråka. Observera hur kungsörnen vridit huvudet snett uppåt och lite bakåt för att hålla kolla på den attackerande kråkan. Storavan, Umeå.

13/4 Flockar med tusentals bo- och bergfinkar finns just nu på Umeslätten. Aprilväder med snö och kyla har tydligen bromsat upp flyttningen så att de samlas på slätten. Flockarna är oroliga och lyfter med ojämna mellanrum. Bofink till vänster och bergfink till höger, båda hanar. Storavan.

13/4 Även ängspiplärkan har landat i Umeå. Den, eller bofink, brukar betraktas som Sveriges vanligaste fågel men är en diskret rackare som kom smygande mot mig när jag fotade skogsduvor och sångsvanar vid Degernäsbäcken.

GLAD PÅSK!

önskas alla med den här bilden på levande påskris med ett 60-tal riktiga fjäderprydda bofinkar och ett par gulsparvar !            /Rolf, 12 april

Stort lappuggle-reportage i Folkbladet i dag

12/4 I dagens nummer av Folkbladet, länstidning för Västerbotten utgiven i Umeå, finns ett uppslag med mina senaste lappuggle-bilder och min text. Roligt, särskilt som det blev en fin layout.

I galleriet här under kan du se närmare på siduppslaget, klicka på småbilderna bara.

11/4 Avrundade dagens utflykt i Djäkneböle söder om Umeå och självklart bjöd även denna fina slätt på en rovis, nämligen denna stenfalkshane. Även en hona fanns där.

11/4 Tusentals ringduvor rastar just nu på Umeslätten, den här passerade mig vid Storavan.

11/4 Många rovfåglar sträckte norrut den här dagen, bland anat den här ormvråken och även fjällvråk, Storavan, Umeå.

11/4 När pilgrimsfalken kommer susande så blir det full fart bland andra fåglar. Det är en mäktig syn som jag fick uppleva på nära håll vid Storavan, strax söder om Umeå.

11/4 Inte ofta man får chans på blå kärrhök som gärna vinglar förbi mycket snabbt under sin jakt. Den här kom dock ganska nära i lite motvind så jag hann med. Det är en av de vackrast fåglar vi har, tycker jag. Storavan, Umeå.

11/4 Tio storspovar kommer in för landning vid Lillskärsudden, Sörmjöle. Isen ligger delvis kvar längs kusten när Västerbottens landskapsdjur anländer. Snart kan vi höra spovens drill över lägdorna.

10/4 Inte är det så fint där gärdsmygen gillar att vara, ofta är det i rishögar eller kring rotvältor. Den här träffade jag vid Umeälven, nära Baggböle herrgård, där den även levererade sin explosiva sång. Verkligen en läcker liten krabat med uppåtstående stjärt.

8/8 Ingen toppenbild men det är inte så ofta man har chans på bild på järnsparven så därför får den plats här. Djäkneböle.

8/8 Lappugglan har hittat en viloplats inne bland träden vid vägen där bara några solstrålar hittar in. Klabböle, Umeå.

8/8 Den tidigare bilden (längre ner på sidan här) var i motljus och här fick jag den aktiva ugglan i med- och solljus när den landade på samma sittpinne. Lappugglan var på aktiv jakt vid Klabböle utanför Umeå där den fick en sork under den stund jag följde den.

Se bildreportaget om mötet med lappugglan här

6/4 Både vitsippa och blåsippa blommar här i Umeå sedan en dryg vecka tillbaka. De finns nere vid älven länga promenadstråket. I sydbrinken blir det varmt och det är förmodligen en växtzon varmare där än övriga staden.

6/4 Mufflonfåren vid Anumark norr om Umeå visade sig när jag passerade i dag.

4/4 Fick chansen att se tofsvipornas ganska hårdföra uppvaktning. Fantastiska luftakrobatnummer. Klicka på småbilderna så ser du dem större. Bilder från Storavan, Umeå.

4/4 Ingen särskilt bra bild men när jag tittade närmare finns där inte mindre än fyra olika arter av gäss. Kan du se vilka? Om inte kan du läsa vidare här, längst fram flyger en sädgås, i hasorna har den två bläsgäss, den vita bläsen skymtar och strecken under magen är tydliga. I mitten flyger en ensam vitkindad gås och där bakom och under två grågäss. Degernäs, Umeå.

4/4 Under aftonens tur såg jag både den här fjällvråken och en ormvråk. Det här är en tydligt tecknad fjällvråkshona med den svarta magen, Storavan, Stöcke, Umeå.

4/4 Aftonens lappuggla i Klabböle utanför Umeå. Fint bakljus ramar in den spanande ugglan.

Här kan du se bildreportaget om lappugglan i Klabböle.

4/4 Lappugglan på jakt på ett hygge vid Klabböle utanför Umeå där den hittade till en lämplig sittpinne, inte långt från där jag satt.

3/3 Inte ofta man får chansen att fota skogsduva, upptäckte den här och en till bland många bofinkar ute på Umeslätten, Degernäs.

3/3 Våren första rödhake skulkade omkring på Lövöudden, Holmsund, Umeå.

3/3 En våryster sånglärka som söker föda i hamnen i Holmsund, Umeå.

2/4 Lappuggla på jakt i ett snöigt Umeå. Även i dag mötte jag lappugglan som jagar i det fina snölandskapet vid Klabböle, lite aprilväder så här i början på månaden.

Se ett bildreportage om lappugglan här.

Vårvinterfåglar hemma kring Prästsjön, 1 april, i snöväder.

Klicka på bilderna i galleriet så ser du dem större >

1/4 Rejält höga horn hos den vänstra bocken, här tillsammans med en get med två fjolårsbockar på Umeslätten vid Böle.

1/4 Dagen började med snöyra och vid solnedgången mötte jag den här lappugglan utanför Umeå. Den satt först i ett träd intill vägen en stund innan den flög ut på ett fält.

--------------------------------------- Mars ---------------------------------------

25/3 Den silverryggen hade många uttryck för sig. Jag är inte förtjust i zooparker men de kan ju ge möjligheter att se djuren nära som den här gorillan på Barcelona zoo. Fler bilder kommer.

25/3 En bild från helgens besök i spanska Barcelona där den här pågågelhanen blåste upp sig i en park. Här visar den sin praktdräkt och gör den karakteristiska skakningen som sätter hela fjäderskruden i rörelse. Fler bilder därifrån kommer.

22/3 När man ser den första sånglärkan och hör den första drillstrofen så är våren definitivt här. Precis så var det i Holmsund uthamn denna dag.

15/3 Horisonten glöder när solen går ner över västerbottniska lägdor och äldre kalhyggen där enstaka träd lämnats av naturhänsyn, Hissjö, Umeå.


< Första bilden tagen när ugglan satt nära vägen

15/3 Härlig upplevelse att se en hökuggla som jagar och fångar en fet sork. Jag hann inte fota jakten men på stora bilden, tagen på mycket långt håll i svagt ljus, ser man sorkens ben sticka ut under ugglan och på bilden intill sväljer den hela sorken. Bilder tagna mellan Hissjö och Flurkmark, Umeå.

14/3 Ingen märkvärdig bild men det finns fyra olika mesarter samlade vid matningen på Stora Tuvan i Umeå.Här finns en talltita, svartmes, talgoxe och blåmes, hittar du dem? En större hackspett sitter nere i vänstra hörnet. Klicka på småbilderna här under så ser du dem större.

14/3 En kort skidtur till min orrmyr i dag för att kolla läget och visst är de igång. "Dansbanan" är vältrampad, där kommer också spår från många håll och dunet på snön visar att de fajtas. Klicka även på de små bilderna här under så ser du dem större. Här finns ett bildreportage från spelet i maj i fjol från samma plats vid Kälen, Sävar.

12/3 Isformationer fascinerar mig. Solen strör stjärnor på den glansiga kalla ytan och plötsligt ser jag ett hajhuvud dyka upp i den spetsiga delen, hemmavid, Umeå.

12/3 I väntan på hackspettar med vit rygg underhölls vi denna dag av en ekorre, Stora Tuvan, Umeå.

12/3 Hackspettar, småfåglar och som här en ekorre gillar den fina och delvis döende unga lövurskogen vid Stora Tuvan, Umeälven, som rest sig ur havet i modern tid.

10/3 En av två snösparvar som redan anlänt till Holmsunds yttre hamn intill Foderfabriken där de hittar lite ätbart.

10/3 En större korsnäbb plockade frön ur en grankotte nära vägen väster om Tvärålund i Vindeln.

7/3 De brandgula bären på vår havtornsbuske har klarat sig hela vintern och i dag dök det upp en gäng sidensvansar som plockade i sig några, men inte verkar bären vara direkt populära så många är fortfarande kvar. Hemma, Umeå.

7/3 Strömstaren i Djupsundsbäcken är på plats och luftar sin "dykardräkt". Holmsund, Umeå.

Istappar och granens issmycken

6/3 Några bilder från dagens "isjakt" på istappar från taket och små glittrande "smycken" i hemmaskogens granar. Prästsjön, Umeå. Klicka på bilderna för att se dem större.

5/3 På väg hem från fjällen passerade vi hänglavskog vid Torvsjö som glödde av aftonsolen.

5/3 Passerade Trappstegsforsarna i Kultsjöån och hittade den här lilla strömstaren (pricken vid vattnet) framför den fina fjällskogen. Tänk att strömstaren trotsar snö och kyla och stannar hela vintern. Saxnäs.

5/3 Jag stannade för att fotografera den fina frostiga fjällbjörkskogen och då kommer en och sedan två korpar flygande över berget. De "pratade" med varandra och börjar nog leta efter en bohylla, vårkänslorna är här trots –20-grader kallt. Kultsjödalen, södra Lappland.

5/3 Frostiga fjällgranar i Kultsjödalen med ännu frostigare fjällbjörkskog bakom och upp på höjderna.

3/3 Blå timmen i kombination med varmt ljus när solen går ner. En vy vi fick se när vi kom till Klimpfjäll i helgen.

3/3 Vid helgturen till Klimpfjäll blev det ett nytt artkryss. Tre rådjur kom gående över Kultsjön vid Lövberg. Två bockar och en get. Alltså första gången jag sett de här i området

------------------------------------- Februari ------------------------------------

25/2 Mitt bland alla havsörnar (se bild här under) kommer en kungsörn inflygande och tar över hela resturangen. Det är lax på menyn. Kungsörnen var både ringmärkt och hade sändare och lär vara född i Norrbotten. Matning söder om Hörnefors. 

Se bildspelet här.

Se hela bildreportaget ...


Apropå den nytagna bilden på kungsörn här ovan så finns nu hela bildreportaget om kungsörnarna i Sveriges Natur, med mina bilder, på tidningens hemsida.

Vill du se reportaget så klicka här

25/2 En äldre havsörn går ner för landning vid matning söder om Hörnöfors. Obeserva att den inte verkar vara ringmärkt, ganska ovanligt i dag. Den var en av drygt 20 havsörnar denna dag.

25/2 Ett av tre rådjur passerade mig vid den skuggiga skogskanten vid Lövöudden, Holmsund.

25/2 En gnagare, troligen en skogssork, har vandrat över snön på Järnäsklubb.

Smådjur i nysnön hemma på Prästsjön


Klicka på småbilderna här under om du vågar

19/2 Under en promenad över Prästsjön upptäckte vi små svarta prickar ovanpå den fuktiga nysnön. Det visade sig vara olika smådjur som kravlade omkring. Hör av dig om du vet vilka arter det är.  Klicka på småbilderna.

18/2 Lite vårkänslor finns det hos fåglarna nu för den här trädkryparen visade sin närvaro med lite skuggsång. Stora Tuvan vid Umeälven.

18/2 Träffade på en hökuggla i dag vid Skådarlimpan vid Degernäs.

< Ugglan hade parkerat precis intill parkeringen vid fågelskådarplatsen. Den satt tryggt kvar och brydde sig i stort inte om mig även om den just här fått syn på mig. Umeå.

18/2 Blå timmen kan infalla ganska tidigt på dagarna nu i februari. Bilden tagen från Lövöudden och ut mot havet vid lunchtid.

Flera sidor kungsörnsreportage

med mina bilder i Sveriges Natur


Sveriges Natur är medlemstidning för Svenska Naturskyddsföreningen och trycks i 123 500 exemplar.

Det är mina bilder i nr 1 2017 tagna under flera år, bland annat från gömslen i Kalvträsk i Västerbotten och i Norge. Texterna är skrivna av Anders Friström som är reporter på Sveriges Natur.

Vill du se sidorna större så klicka på bilderna här under:

Bildreportage i Sveriges Natur nr 1 2017.

9/2 En svarthalsad trast, en sällsynt gäst från Sibirisk taiga, nu på matplats i Innersjö söder om Umeå.

Det kan eventuellt vara en hybrid. Rödbrunt på vingpenna och lite rödlätt under är väl inte arttypiskt. Kanske lite bruntrast i den, eller rödtrast?

9/2 Den här dovhjorten och jag hade lite roliga miner för oss. Järnäsklubb, Nordmaling. (Men mina miner håller jag för mig själv ...)

4/2 En mindre hackspett, som inte är så vanlig, sökte föda i den fina blandskogen vid Stora Tuvan i Umeå.

4/2 Den här spillkråkan ropade och födosökte bland alarna ute vid Lövöudden denna gråa dag. Ett fint möte med den stora hackspetten.

4/2 Inte många fåglar vid havet nu men det är öppet och några storskrakar flög förbi vid Lövöudden.

4/2 En familj med stjärtmesar passerade stigen på Stora Tuvan, Umeå.

3/2 Isflak slippas till runda skulpturer av vågor och vind och blir lite suddiga på bilden. Andra har frusit fast på stranden vid Lövöudden, Holmsund, Umeå.

3/2 Färska utterspår och spillning vid Lövöudden.

--------------------------------------- Januari -----------------------------------

< 28/1 En orrhöna på toppen av en asp på ett hygge nära Öre söder om Hörnefors, Umeå. Hon lyfter från sin gren med solen lysande mellan vingpennorna.

28/1 Det är en mäktig syn att se en äldre havsörn komma glidflygande mot där man står. Det här kan vara en hona med drygt två meter mellan vingspetsarna. Sörbyn, Hörnefors, Umeå.

28/1 En hel flock med havsörnar vid matning mellan Norrbyn och Sörbyn söder om Hörnefors. Jag ser tretton örnar på bilden och på trädtoppar intill satt minst tio till. Mäktigt!

28/1 En subadult havsörn, alltså en tonåring, som ännu inte fått de vuxna havsörnarnas dräkt. Den flög vid matning nära Sörbyn, Hörnefors, Umeå.

21/1 Några av lagen i Ume Bird Race 2017 samlade under morgonen vid Lövöudden, Holmsund. Mer om racet här under ...

21/1 Hökugglan hade parkerat på en talltopp intill där vi stannade bilen och den satt lugnt kvar trots att vi var mycket nära. Den var en av flera trevliga arter – totalt 37 arter – under dagens Ume Bird Race 2017. Med det antalet blev vi femma av totalt 30 lag med tillsammans över 100 skådare.

Senaste bild-

reportagen

Bilderna i mitt reportage om kungsörnen hittar du under februari längre ner i Bildbloggen

< här intill.